MENÜ

Sosyal medyada bizi takip edin.

İrtibat Numaramız

Oğul Mevsimi ve Oğul Nedir?

Oğul mevsimi arıcının arılıkta en yoğun çalıştığı dönemlerden biridir. Kovanların kontrolü iyi yapılmalıdır ve günün belirli saatlerinde arılıkta bulunmaya dikkat edilmelidir. İlkbaharda süratle çoğalan ve artık kovana sığmayan arılar oğul çıkarma hazırlıklarına başlar

Oğul Mevsimi ve Oğul Nedir?

Oğul mevsimi arıcının arılıkta en yoğun çalıştığı dönemlerden biridir. Kovanların kontrolü iyi yapılmalıdır ve günün belirli saatlerinde arılıkta bulunmaya dikkat edilmelidir. İlkbaharda süratle çoğalan ve artık kovana sığmayan arılar oğul çıkarma hazırlıklarına başlar özellikle bal kaynaklarının çok olduğu, mevsiminde uygun olduğu dönemlerde bu olay sık yaşanır. Oğul mevsimi genelde mayıs ayının başından haziran ayının ortalarına kadar devam etmektedir. Bazen de hava ve coğrafi şartlara kadar değişir. Nektar akımının doruğa çıktığı bal toplama mevsiminin başlamasıyla oğul mevsimi de sona erer. Oğul çıkarma hazırlığının başladığının en önemli özelliği kuluçkalık çerçeveleri üzerinde görülen ana arı memeleridir.

Her kovanda bir tane arı bulunur ve bu ana arı başka bir ana arı ile karşılaştığında aralarında ölümüne savaş başlar. Kovandaki ana arı, işçi arılar tarafından yeni memelerine tahammül edemez ve tahrip etmeye çalışır. Oğul mevsiminde işçi arılar yeni arı üretmek için peteklerin alt kısımlarında yüksük şeklinde ana arı hücreleri yaparlar ve ana arının bu hücreleri tahrip etmesini engeller.  Genç ana arı çıktığında işçi arılar bunların kavga etmesine izin vermez. Eski ana arı yumurtlamayı ve beslenmeyi keser. Zayıflayarak uçmaya hazır hale gelir. Havanın müsait olduğu bir gün bir kısım işçi arılarla birlikte kovanı terk eder.

Ana arı çevre de müsait bir yere konar. Kendisini takip eden diğer arılar da üst üste konarak kümeleşirler salkım gibi olurlar. Salkım şeklindeki oğul arısı usulüne uygun olarak alınır ve yeni kovana konur. Mevsimin uygun olduğu dönemlerde 6. oğula kadar çıkabilir bu durum. Fakat çıkan her oğul kovanın gücünü yitirmesine neden olur. Bal verimini yüksek tutmak isteyen arıcı oğul çıkışını engellemek zorundadır. İlk oğuldan sonra çıkan oğulları izin vermemek gerekir. Çünkü oğul sayısı arttıkça kovanda nüfus da azalır. En son çıkan oğullar çoğunlukla kendisine yetecek kışın yiyeceği ve arı sayısını üretemezler, arıcının bu kovana bakması gerekmektedir. İlk çıkan oğulun anası çiftleşmiş olduğu için döllüdür ve hemen yumurtlamaya başlar fakat daha sonra çıkacak oğulların genç anaları çiftleşmedikleri için doğumlarından 5-6 gün sonra çiftleşme uçuşuna çıkarlar.

Bizi Tercih Edenler

Bugüne kadar yüzlerce kamu kuruluşu ve özel firma 3Bilgi Eğitim Kurumları'ndan eğitim aldı... İşte bunlardan bazıları...

TÜMÜNÜ GÖSTER